Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
504003212017GIDA KALİTE SAĞLAMAZorunlu356
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu derste öğrencilere, sektörde kalite sağlama mühendisleri olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite ilkeleri, gıda kalitesi, gıda kalite sağlama teknikleri hakkında bilgi verilmektedir. Derste verilen bilgilerle öğrencilerin, HACCP, GMP, ISO-9000 gibi gıda üretiminde kullanılan kalite sistemlerini yerleştirmesine yardımcı olması ve kalite ile ilgili sorunları çözme becerisi kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Yeşim Elmacı
Öğrenme Çıktıları
1Kalite, kalite sağlama, gıda kalitesi, gıda kalite kontrolü ve gıda güvenliği ile ilgili temel kavramlar konusunda bilgi sahibi olma
2Toplam kalite yönetimi ve ISO 9000 standardları sistemi ile ilgili genel kavramlar konusunda bilgi sahibi olma
3Bir işletmede kalite sağlama departmanının fonksiyonları ve diğer birimlerle ilişkileri konusunda bilgi sahibi olma ve farklı disiplinlerden gelen takım üyeleriyle birlikte çalışmanın önemini kavrama
4Kalitenin sadece gıdaya özgü bir olgu değil bir yaşam biçimi olduğunu kavrama
5Gıda kalite kontrolünde istatistiksel tekniklerin uygulanmasının yararını kavrama
6Gıda kalite kontrol laboratuvarlarında kullanılan temel analiz tekniklerini uygulama yeteneğini kazanma ve elde edilen sonuçları gıda kalitesi ile ilgili olarak yorumlama yeteneğini kazanma
7
8
9
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Kalitenin tanımı, kalite sağlama, toplam kalite kavramı, tarihte kalite hareketinin gelişimi, toplam kalite yönetimi sistemi ve ISO-9000 standardları, Kalite Sağlama Bölümünün fonksiyonları ve diğer bölümlerle ilişkileri, gıda kalite sağlama sistemleri, gıda kalite karakteristiklerinin sınıflandırılması, gıdaların duyusal özellikleri ve objektif değerlendirilmeleri, duyusal değerlendirme teknikleri, gıdalardaki temel bileşenlerin analizi, gıda kalite kontrolunda kullanılan istatistiksel teknikler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
0Kalite, Kalite Sağlama, Toplam Kalite kavramları, kalite kontrol aktivitelerinin tarihsel gelişimiNem tayinleri (etüv, vakumlu etüv, toluen destilayonu
1Toplam Kalite Yönetim Sistemi ve ISO-9000 standardlarıKül tayini
2Kalite Sağlama Bölümünün fonksiyonları ve diğer bölümlerle ilişkisiHam lif tayini
3Gıda kalite sağlama sistemleri- HACCP, GMP, GHP, GDP Şeker analizi
4Gıda kalite karakteristiklerinin tanımı ve sınıflandırılmasıTuz tayini
5Gıdalarda temel analizlerUçucu yağ tayini
6Gıdalarda temel analizlerSorbat analizi
7Gıdalarda temel analizlerBenzoik asit analizi
8Gıdalarda temel analizlerMonosodyum glutamat
9ArasınavNitrit analizi
10Gıdaların duyusal özellikleri- görünüş, renk Laboratuar ara sınavı
11Gıdaların duyusal özellikleri- doku, gıdalarda doku ölçümünde kullanılan fiziksel ve kimyasal yöntemler, vizkozite ve ölçüm yöntemleri Fiziksel analizler (Penetrometre, Refraktometre)
12Gıdaların duyusal özellikleri-lezzet, gıdalarda kusur Fiziksel analizler (Polarimetre, Brookfield vizkozimetresi, Lovibond tintometresi)
13Duyusal değerlendirme teknikleri Duyusal analizler (temel tatlara ve kokulara duyarlılık)
14Gıda kalite kontrolunda kullanılan istatistiksel teknikler Duyusal analizler (Eşlenmiş kıyaslama testi, İkili-üçlü test, üçgen test)
15Final sınavıLaboratuvar final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Altuğ Onoğur, T., Elmacı, Y., Demirağ, K., “Gıda Kalite Sağlama”, Sidas Medya. Bornova, İzmir, (2011). 2. Kramer, A., Twigg, B.A., “Quality Control for the Food Industry”. The AVI Publ. Comp. Inc. Westport, Connecticut, (1984) 3.Gould, W.A., “Total Quality Management for the Food Industries”, CTI Publ. Inc. Baltimore, USA, (1992) 4. Bolton, A., “Quality Management Systems for the Food Industry”, Blackie Academic and Professional, New York, USA, (1997).
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Laboratuvar14342
Rapor Hazırlama14114
Rapor Sunma122
Bireysel Çalışma2510
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14040
Laboratuvar Ara Sınavı111
Laboratuvar Sınavı111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)185
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1             2 
ÖÇ2             4 
ÖÇ3             3 
ÖÇ4  1            
ÖÇ5  4   4        
ÖÇ6               
ÖÇ7               
ÖÇ8               
ÖÇ9               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr