Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
504003582010TIBBİ VE FONKSİYONEL GIDALAR KİMYASISeçmeli363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Tıbbi ve fonksiyonel gıdalar kimyası içerisine giren başlıca konularda bilgi vermek ve bu gıdalardaki bioaktif bileşenler ve fitokimyasalların kimyasal yapıları ve reaksiyonlarını öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ
Öğrenme Çıktıları
1Fonksiyonel gıdalar kavramını öğrenme
2Fonksiyonel gıdaların çeşitlerini öğrenme
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Fonksiyonel gıda kavramı, tarihçesi, çeşitleri, sağlık üzerine etkileri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tıbbi ve fonksiyonel gıdalara giriş-1
2Tıbbi ve fonksiyonel gıdalara giriş-2
3Bioaktif bileşiklerin kaynağı olarak soya ürünleri
4Bal ve arıcılık ürünleri
5Likopen & kanser
6Fitoöstrojen ve fitokimyasalların kimyası-1
7Fitoöstrojen ve fitokimyasalların kimyası-2
8Arasınav
9Yeşil çaydaki fenolik bileşikler
10Chlorella & spirulina-1
11Chlorella & spirulina-2
12Sarımsaktaki organosulfur bileşikleri
13Keten, pirinç, yulaf, ginseng, echinacea, sebzeler ve diğer otlardaki bioaktif bileşikler
14Fonksiyonel süt ürünleri ve balık yağı (w3 /w6)
15Tıbbi ve fonksiyonel gıdaların günümüzdeki yasal düzenlemeleri
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
DERS KİTABI: -Wildman, R.E.C. (Edited) “Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods” CRC Pres, Boca Radon (2001) -Ötleş, S. “Tıbbi ve Fonksiyonel Gıdalar Kimyası” Ders Notları (2005) YARDIMCI KİTAPLAR: -Schmidl, MK, Labuza, K, (Edited) “Essentials of Functional Foods”, An Aspen Press (2001) -Shibamoto, T, Terao, J, (Edited) ‘’Functional Foods for Disease Prevention’’, Chips, (1998)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı133
Derse Katılım14228
Rapor Hazırlama188
Proje Sunma111
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)92
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1444554454544555
ÖÇ2454444545555445
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr