Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
504004152005ÖZEL MEYVE SEBZE TEKNOLOJİSİSeçmeli473
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Meyve sebze işleme teknolojisi içerisindsde yer almayan ürünlerin üetim teknolojileri ile meyve sebzelerein aseptik işleme teknolojisinin mühendislik temeline dayalı olarak açıklanması ve bu sanayi ürünlerinin kalite özellikleri konusunda bilgi verilmesidir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof.Dr. Fikret PAZIR, Prof.Dr. Taner BAYSAL
Öğrenme Çıktıları
1Aseptic Üretim teknolojisi ve meyve sebze sanayiinde uygulamaları konusunda bilgi sahibi olunması
2Özel meyve sebze ürünlerinin endüstriyel işleme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olunması
3Bir prosesin uygulanmasında son ürünün ekonomik açıdan değerlendirilmesini anlama ve kaliteli üretim konusunda bilgi edinme.
4Bir prosesin temel işlem basamaklarını öğrenme
5Güvenli Meyve sebze ürünleri üretimi hakkında bilgi sahibi olma
6Teknolojik üretim temellerini öğrenme
7kaliteli üretim için her bir prosesde önemli olan noktaları kavrayarak çözüm getirebilme
8Verilen bir süreç için akım sistemini tamamlayabilme
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Aseptik paketleme ve meyve sebze sanayiinde aseptik teknoloji uygulamaları,hazır yemek üretim teknlojisi,yarı mamul ve mamul olarak sebze suları üretim teknolojisi, meyve ve sebze temelli sos ve benzeri ürünlerin üretimi, meyve şekerlemeleri üretim teknolojisi, pekmez üretimi, yarı kurutulmuş ve orta nemli meyve sebze ürünleri üretim teknolojisi, alkolsüz gazlı (CO2)içecekler üretim teknolojisi konusunda mühendislik temelli bilgi aktarılmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Aseptik Teknoloji gelişimi ve uygulamaları
2sıvı ,katı içeren sıvı meyve sebze ürünlerinde aseptik uygulamalar
3sebze suları üretim teknolojik (yarı mamul ve mamul)
4sebze suları üretim teknolojik (yarı mamul ve mamul)
5meyve-sebze temelli soslar ve üretim teknolojisi
6Meyve şekerlemeleri üretim teknolojisi
7pekmez üretim teknolojisi
8Arasınav
9Alkolsüz gazlı içecekler üretim teknlojisi
10Alkolsüz gazlı içecekler üretim teknolojisi
11Alkolsüz gazlı içecekler üretim teknolojisi
12hazır yemek üretimi
13hazır yemek üretimi
14Yarı kurutulmuş ve orta nemli meyve sebze ürünleri üretim teknolojisi
15Yarı kurutulmuş ve orta nemli meyve sebze ürünleri üretim teknolojisi
16final
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Cemeroğlu,B.,Karadeniz,F.,Özkan,M.,'Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi' Gıda Teknolojisi Derneği,(2001) 2.Cemeroğlu,B., 1990. Meyve Suyu ve İçecek Üretiminde Aseptik Ambalajlama Tekniği. GTD Yayın No.12, Ankara 3. Üçüncü, M., 2007.Gıda Ambalajlama Teknolojisi. E.Ü Müh.Fak. İzmir. Yardımcı kitaplar: 4. Ashurst, P.R. (Editor).1995. Production and Packaging of Non-Carbonated Fruit Juices and Fruit Beverages Blackie Academic and Professional 5. Citrus Juice Processing. In:Fruit and Vegetable Juices. 3rd Edition U.Schobinger, ed.verlag eugen Ulmer. Stuttgart, Germany.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı133
Derse Katılım15230
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13535
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1  3            
ÖÇ2  3            
ÖÇ3  3           4
ÖÇ4  4  4         
ÖÇ5    3        5 
ÖÇ6  4            
ÖÇ7             43
ÖÇ8  445          
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr