Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
504004352007GIDA İŞLETMELERİNDE HACCP UYGULAMALARISeçmeli473
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda İşletmelerinde HACCP Uygulamaları dersinin amacı; risk ve tehlikelerin tanımlanması, değerlendirilmesi ve yönetilmesi çerçevesinde öğrencilere HACCP sistemi ve bazı gıda güvenliği standartları konusunda bilgi vermek, farklı gıda işletmelerinde HACCP planı uygulamaları çalışmaları yaparak HACCP kavramını oluşturmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Duygu Kışla
Öğrenme Çıktıları
1HACCP kavramı ve yedi prensibin açıklanması
2Gıda üretiminde karşılaşılacak tehlikeler ve bu tehlikelerin kontrolü için gerekli önleyici faaliyetlerin tanımlanması
3Gıda üretim sisteminde kritik kontrol noktalarının tanımlanması
4Tanımlanan tehlikeler için kritik limitlerin belirlenmesi ve kritik kontrol noktalarının gözlenmesi için sistem kurulması
5Güvenli gıda üretiminde gerekli olan ön gereksinim programlarının (ÖGP) tanımlanması
6 HACCP sistemini destekleyen doküman ve kayıtların doğru şekilde açıklanması ve farklı gıda işletmelerinde HACCP planı uygulamaları çalışmalarının yapılması
7Entegre zararlı yönetiminin tanımlanması
8ISO 22000, BRC ve IFS belgelendirmeleri
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Gıda Mikrobiyolojisi ve Mikrobiyal Kalite Kontrol
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıdalarda risk değerlendirme prensipleri. Gıda kaynaklı tehlikelerin tanımlanması ve yönetimi. Kritik kontrol noktalarının belirlenmesi. Farklı gıda işletmelerinde HACCP planı uygulamaları. ISO 22000, BRC ve IFS belgelendirmeleri. Entegre zararlı yönetimi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
0HACCP sisteminin diğer kalite kontrol sistemleri içindeki yeri ve önemi
1HACCP sisteminde tehlike ve risk
2HACCP sisteminin genel ilkeleri ve uygulama aşamaları
3HACCP sisteminin genel ilkeleri ve uygulama aşamaları
4HACCP sisteminin genel ilkeleri ve uygulama aşamaları
5Farklı gıda işletmesinde HACCP sistemi uygulamaları
6Farklı gıda işletmesinde HACCP sistemi uygulamaları
7Ara Sınav
8Farklı gıda işletmesinde HACCP sistemi uygulamaları
9ISO 22000, BRC ve IFS belgelendirmeleri
10ISO 22000, BRC ve IFS belgelendirmeleri
11Entegre zararlı yönetimi
12Farklı gıda işletmelerinde HACCP sisteminin kurulması
13Farklı gıda işletmelerinde HACCP sisteminin kurulması
14Farklı gıda işletmelerinde HACCP sisteminin kurulması
15Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Dersin Kitabı Erkmen, O. (ed) “Gıda Mikrobiyolojisi”, Efil Yayınevi, Ankara, 2010. Mahmutoğlu, T. “Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek”, ODTÜ Yayıncılık, Ankara, 2007. Önerilen Kaynaklar Göktan, D., Tunçel, G.’Gıda Güvenliği Uygulamaları’, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir, 2011. Mayes, T., Mortimer, S. Making the most of HACCP Woodhead Pub. Lmt. Cambridge, England, 2001.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav170
Ev Ödevi130
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Proje Sunma12020
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)101
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1  4 4      44  
ÖÇ2  4 4      44  
ÖÇ3  4 4      44  
ÖÇ4  4 4      44  
ÖÇ5  4 4444   44  
ÖÇ6  4 4      44  
ÖÇ7  4 4      44  
ÖÇ8               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr