Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZST203GIDA BİLİM VE TEKNOLOJİSİSeçmeli244
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Temel besin maddeleri ve bileşimleri, çeşitli gıdaların üretim teknolojilerinin öğretilmesi
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Necati AKBULUT, Doç. Dr. Cem KARAGÖZLÜ
Öğrenme Çıktıları
1Gıdaların özelliklerini ve bileşimini bilir
2Gıda muhafaza yöntemlerini bilir
3Çeşitli gıda üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur
4Gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri hakkında bilgi sahibi olur.
5Gıda Sanayinde süt sanayi dışındaki sektörleri tanır, proses ve uygulama hakkında bilgi edinir
6Gıda mühendisliği konusunda genel bilgi edinir
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
•Gıdaların bileşimleri, •Hububat teknolojisi, bitkisel yağ teknolojisi, et ve et ürünleri üretimi, süt ve süt ürünleri üretimi, meyve ve sebze işleme ve değerlendirme teknolojisi, şeker, şarap, sirke, bira ve alkollü içkiler teknolojisi. • Gıda güvenliği sistemleri. Gıda katkı ve yardımcı maddeleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda nedir? Türkiye’de tarım ve tarıma dayalı sanayinin ilişkisi. Gıda maddelerinin bileşimi, su. Lab ve uygulama alanları tanıtımı
2Gıdalarda karbonhidrat ve proteinler, lipitler, vitamin ve enzimlerGıdalarda şeker tayini
3Gıda sanayinde temel prosesler (ısıtma, soğutma, kurutma, dondurma, tuzlama, ışınlama vb) Pastorizasyon sistemleri
4Konserve TeknolojisiFakülte Konserve İşletmesi ziyareti
5Süt ve Ürünleri TeknolojisiMenemen Çiftliği Süt ve Ürünleri Teknolojisi
6Şeker TeknolojisiAmbalaj Fab. Ziyareti
7Hububat TeknolojisiMakarna Fabrikası Ziyareti
8Ara sınavUygulamaların genel değerlendirilmesi
9Et ve Et ürünleri TeknolojisiEt entegre tesisi ziyareti
10Alkollü İçkiler TeknolojisiRakı Fab. ziyareti
11Şarap ve Sirke TeknolojisiŞarap Fab. ziyareti
12Bira TeknolojisiBira Fabrikası Ziyareti
13Sofralık Zeytin Üretim TeknolojisiZeytin İşletmesi ziyareti
14Yağ TeknolojisiYağ işletmesi ziyareti
15Gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleriAkredite Gıda Lab. Ziyareti
16Final SınavıUygulama Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
DERS KİTABI: 1.Akbulut, N., Karagözlü, C. 2012. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Sidaş Medya Ltd. Şti. ISBN : 978-605-5267-01-8 Gülermat Matbaacılık. 283+X sf. İzmir. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Candaş, A., 1990, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Çukurova Üni. Zir. Fak. Ders Kitabı Yay. No: 78, Adana
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Rapor Hazırlama14114
Rapor Sunma14228
Proje Hazırlama12020
Proje Sunma111
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)128
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ135    
ÖÇ235    
ÖÇ34     
ÖÇ43  5 2
ÖÇ53     
ÖÇ63     
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr