Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ORT302ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİSeçmeli364
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilerin sera işletmesi planlayabilecek, sera x çevre etkileşimini değerlendirebilecek, serada sebze yetiştiriciliği ve fide üretimi yapabilecek, üretimi planlayabilecek, analitik düşünerek karşılaşabileceği problemleri çözebilecek, yeni teknolojileri izleyebilecek, bilgiye ulaşabilecek becerileri kazanmasıdır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Yüksel TÜZEL; Prof. Dr. Ayşe GÜL
Öğrenme Çıktıları
1Sera işletmesi için uygun yer seçimi yapabilme
2Farklı amaçlara uygun sera tipine karar verebilme
3Serada iklimlendirmeyi yönetebilme
4Serada sebze yetiştiriciliği yapabilme ve yönetebilme
5Bu alandaki yeniliklere açık olma, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Sera ve seracılığın tanımı, Dünyada ve Türkiye’de seracılık, Seraların sınıflandırılması, Sera yerinin seçimine etki eden faktörler, Sera kuruluşu sırasında özen gösterilmesi gereken konular, Seralarda iklimlendirme, Seralarda toprak hazırlama, Serada domates yetiştiriciliği, Serada hıyar yetiştiriciliği, Serada biber yetiştiriciliği, Serada patlıcan yetiştiriciliği.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dünyada ve Türkiye’de seracılık Bölüm seralarının gezilmesi, proje konularının dağıtımı
2Sera yerinin seçimi Bölüm seralarında uygulama: Sera tiplerini karşılaştırma
3Sera kuruluşu sırasında özen gösterilmesi gereken konular Bölüm seralarında uygulama
4Sera iklimlendirmesi Bölüm seralarında uygulama
5Sera iklimlendirmesi Bölüm seralarında uygulama
6Seralarda toprak hazırlığı Bölüm seralarında uygulama
7Seralarda sebze üretim teknikleriBölüm seralarında uygulama
8Arasınav
9Serada domates yetiştiriciliği Fide üretimi, askıya alma
10Serada domates yetiştiriciliği Budama
11Serada domates yetiştiriciliği Budama, tozlanmaya yardım (arı kullanımı)
12Serada hıyar yetiştiriciliği Bölüm seralarında uygulama
13Serada hıyar yetiştiriciliği Bölüm seralarında uygulama
14Serada diğer sebze türlerinin yetiştiriciliği Proje sunumu-1
15Öğrenci ödevlerinin sunulması ve tartışılması Proje sunumu-2
16Final sınavı Uygulama sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Tüzel Y., Gül A., 2008. Seralarda İyi Tarım Uygulamaları. Tibyan Yayıncılık, 172 s. Tüzel Y., Gül A., Eltez R.Z., 2005. Seracılıkta Çevre Dostu Üretim Teknikleri. Bahçe Bitkileri Tarımında Çevre Dostu Üretim Teknikleri (Ed. A. Gül), Meta Basım, Bornova İzmir: 111-140. Titiz S., 2004. Modern Seracılık: Yatırımcıya Yol Haritası. Ansiad, Antalya, 124 s. Aybak, H.Ç., Kaygısız, H., 2004. Domates. Hasad Yayıncılık. ISBN-975-8377-24-8. Aybak, H.Ç., Kaygısız, H., 2004. Hıyar. Hasad Yayıncılık. ISBN-975-8377-34-5. Aybak, H.Ç., 2002. Biber Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık. ISBN-975-8377-18-3. FAO, 1990. Protected Cultivation in Mediterranean Climate. FAO Plant Production and Protection Paper 90.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14228
Proje Sunma2816
Bireysel Çalışma4520
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma188
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11212
Laboratuvar Sınavı122
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)118
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1      
ÖÇ2      
ÖÇ3      
ÖÇ4      
ÖÇ5      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr