Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZST205SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİSeçmeli244
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Sütün bileşimi ve kimyasal yapısı, çiğ süt kalitesi, süt ürünleri (içme sütü, peynir, yoğurt, tereyağı, süttozu,dondurma) teknolojisinin öğretilmesi
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. A. Sibel AKALIN
Öğrenme Çıktıları
1Sütün bileşimi ve Süt işleme tekniklerini bilir
2Süt ürünleri proses aşamalarını bilir
3Süt ve ürünleri konusunda gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri hakkında bilgi sahibi olur.
4Dünya ve Türkiye süt sanayi hakkında bilgi sahibi olur
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Süt ve süt ürünlerinin bileşimleri, içme sütü, yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri, peynir, tereyağı, süttozu, dondurma teknolojisi, ürün kalitesini etkileyen faktörler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Süt nedir?. Dünya ve Türkiyede süt endüstrisi
2Çiğ sütün bileşimi, çiğ süt kalitesi
3Çiğ süt kalitesi, sütün sağılması ve işletmeye nakli
4Süt sanayinde temel prosesler (depolama, ısıtma, homojenizasyon, seperasyon, deodorizasyon, standardizasyon)
5Süt sanayinde temel prosesler (depolama, ısıtma, homojenizasyon, seperasyon, deodorizasyon, standardizasyon)
6İçme Sütü Teknolojisi (Pastörize süt)
7İçme sütü Teknolojisi (UHT Süt)
8Ara sınav
9Yoğurt ve fermente süt ürünleri Tekn. -1
10Yoğurt ve fermente süt ürünleri Tekn. -2
11Peynir Teknolojisi – 1
12Peynir Teknolojisi – 2
13Tereyağı teknolojisi
14Koyulaştırılmış süt ve süttozu teknolojisi
15Dondurma Teknolojisi
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Kınık, Ö., Uysal, H., Akalın, S., Karagözlü, C. 2007. Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi . E.Ü.Z.F. Basılmamış Ders Notları, Bornova/İzmir. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Metin,M.1998.Süt teknolojisi.Ege Üni.Mühendislik Fakültesi yayınları No:33 İzmir 2. Yetişmeyen A.1997 Süt Teknolojisi. Ankara Üni.Ziraat Fakültesi Yayın No:1482 Ankara 3. Üçüncü M.2002.Süt Teknolojisi. Ege Üni.Mühendislik Fakültesi yayınları No:32 İzmir
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Quiz111
Derse Katılım14228
Proje Hazırlama13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14040
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)131
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr