Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OBY301ÖZEL BAHÇE BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİSeçmeli354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilerin; önemli sebze ve meyve türlerinin özellikleri ile bunların yetiştiriciliği hakkında temel bilgileri öğrenerek, bu bilgiler ışığında planlama ve yetiştiricilik yapabilmelerini sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Serra HEPAKSOY, Doç.Dr. M. Kadri BOZOKALFA
Öğrenme Çıktıları
1Bahçe bitkilerinin tanımı ve sınıflandırılmasını yapabilme.
2Bahçe bitkilerinin ekonomik önemi ve yayılma alanlarını kavrayabilme.
3Sebze ve meyvelerin morfolojik özelliklerini açıklayabilme.
4Bazı sebze türlerinin genel özellikleri ve ekonomik önemini öğrenebilme
5Önemli meyve türlerinin özelliklerini kavrayabilme
6Bazı meyve türlerinin yetiştirme tekniklerini öğrenebilme.
7Sebze ve meyvelerin bakım işlerini uygulayabilme.
8Meyve ve sebzelerin olgunluk hasat depolama ve birim alandan ne kadar ürün alınacağını irdeleyebilme ve üretim planlamasını hazırlayabilme.
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Sebze ve meyvelerin sınıflandırılması, ekonomik önemi Toprak altı kısımları değerlendirilen sebze türlerinin genel özellikleri ve ekonomik önemi Yaprakları sebze olarak değerlendirilen sebzelerin genel özellikleri ve ekonomik önemi Meyveleri yenen sebzelerin genel özellikleri ve ekonomik önemi Sürgünleri ve çiçek taslakları değerlendirilen sebzelerin genel özellikleri ve ekonomik önemi Ilıman iklim meyve türlerinden ekonomik önemi fazla olan türlerin genel özellikleri Ilıman iklim meyve türlerinden ekonomik önemi fazla olan türlerin yetiştirilme tekniği Akdeniz meyve türlerinden ekonomik önemi fazla olan türlerin genel özellikleri ve yetiştirme tekniği Subtropik ve üzümsü meyve türlerinin genel özellikleri ve yetiştirilmesi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Bahçe bitkilerinin tanımı, sınıflandırılması, ülke ekonomisindeki yeri, yetiştirilme alanları Arazide sebze ve meyve türlerinin tanıtımı ve genel özellikleri
2Soğan ve yumrulu sebze türlerinin genel özellikleri ve yetiştirme tekniği Kaynak kitaplardan hazırlık
3Lahana grubu sebze türlerinin genel özellikleri ve yetiştirme tekniği Kaynak kitaplardan hazırlık
4Patlıcangiller familyası sebze türlerinin genel özellikleri ve yetiştirme tekniği Kaynak kitaplardan hazırlık
5Kabakgiller familyası sebze türlerinin genel özellikleri ve yetiştirme tekniği Kaynak kitaplardan hazırlık
6Sanayiye uygun sebze türlerinin genel özellikleri ve yetiştirme tekniğiKaynak kitaplardan hazırlık
7Sebze yetiştiriciliğinde üretim planlaması ve verim tahminlemesi Kaynak kitaplardan hazırlık
8Ara sınavKaynak kitaplardan hazırlık
9Sert çekirdekli meyve türlerinin genel özellikleri ve yetiştirme tekniğiMeyve türlerinin tomurcuk ve dal yapıları
10Sert çekirdekli meyve türlerinin genel özellikleri ve yetiştirme tekniğiÇelik hazırlanması ve dikimi
11Yumuşak çekirdekli meyve türlerinin genel özellikleri ve yetiştirme tekniğiSert çekirdekli meyve türlerinin budaması
12Sert kabuklu meyve türlerinin genel özellikleri ve yetiştirme tekniğiYumuşak çekirdekli meyve türlerinin budaması
13Akdeniz ve üzümsü meyve türlerinin genel özellikleri ve yetiştirme tekniğiMeyve bahçesi kurulması
14Turunçgiller ve zeytinin genel özellikleri ve yetiştirme tekniğiMeyve bahçesi kurulması
15Ödevlerin değerlendirilmesi ve uygulama sınavı Ödevlerin değerlendirilmesi
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Bayraktar, K., 1981. Sebze Yetiştirme ( Kültür Sebzeleri) Ege Üniversitesi, 480 s. 2. Vural, H., D. Eşiyok, İ. Duman, 2000. Kültür sebzeleri, Ege Üniversitesi, İzmir. 440 s. 3. Şalk, A., L. Arın, M. Deveci, S. Polat, 2008. Özel Sebzecilik,487 s. Onur Grafik matbaa ve reklamcılık Hizmetleri, İstanbul, 487 s. 4. Ağaoğlu, S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, A.İ., Yanmaz, R. “Genel Bahçe Bitkileri, A. Ü. Z.F. Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No. 5, 369 s., 2001. 5. -Gerçekçioğlu, R., Bilgener, Ş., Soylu A., Genel Meyvecilik, Nobel Yayın Dağıtım Ltd. Şti., 480 s., 2008. 6. Hartmann, T.H., Plant Propagation Principles and Practices Prentice Hall, New Jersey, USA, 770 p,1997. 7. Westwood, N.M., Temperate-Zone Pomology Physiology and Culture, Timber Pres, Portland, Oregon, 523p, 1991.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav11010
Final Sınavı12020
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14228
Alan Gezisi21020
Okuma11212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)118
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
ÖÇ6               
ÖÇ7               
ÖÇ8               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr