Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FON301FONKSİYONEL GIDALAR VE SAĞLIKSeçmeli354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı fonksiyonel gıda kavramı ile fonksiyonel gıdaların çeşitleri, besleyici önemleri, fonksiyonları, sağlık etkileri, pazar durumları ve mevzuatını öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. A. Sibel AKALIN
Öğrenme Çıktıları
1Fonksiyonel gıda kavramı bilgisi
2Beslenmede fonksiyonel gıdalar ve önemi bilgisi
3Fonksiyonel gıda pazarı bilgisi
4Fonksiyonel gıdalara ait mevzuat bilgisi
5Fonksiyonel gıdaların sağlık etkilerini açıklayabilme
6Gıda bileşenlerinin sağlık üzerindeki fonksiyonel etkilerini kavrayabilme
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Dünyadaki fonksiyonel gıdalar ile bu gıdaların üretim ve tüketim miktarları, yasal mevzuatı, beslenme ve sağlık üzerindeki etkileri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Fonksiyonel gıda kavramıİlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
2Gıda, beslenme, sağlık ilişkisiİlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
3Fonksiyonel gıda çeşitleriİlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
4Fonksiyonel gıda çeşitleriİlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
5Beslenmede fonksiyonel gıdaların önemiİlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
6Fonksiyonel gıda pazarıİlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
7Fonksiyonel gıda mevzuatıİlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
8Ara sınav
9Fonksiyonel gıdaların sağlık etkileriİlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
10Fonksiyonel gıdaların sağlık etkileri İlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
11Gıda bileşenlerinin sağlık üzerindeki fonksiyonel etkisiİlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
12Gıda bileşenlerinin sağlık üzerindeki fonksiyonel etkisi İlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
13Proje sunumuProje değerlendirme
14Proje sunumuProje değerlendirme
15Proje sunumuProje değerlendirme ve Genel Değerlendirme
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gibson, G. R., Williams, C. M. (2000). Functional Foods. Concept to product. Woodhead Publishing Limited, Cambrige, England. 2.Goldberg, I. (1999). Functional Foods-Designer foods, Pharmafoods, Nutraceuticals. An Aspen Publication, Maryland, USA
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14228
Proje Hazırlama155
Proje Sunma122
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma4520
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma4520
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)107
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
ÖÇ6               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr