Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
KLT302TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ VE GIDA GÜVENLİK SİSTEMLERİSeçmeli364
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Toplam kalite yönetimi anlayışının ve bu anlayışın tarihsel kökenlerinin öğrenilmesi, toplam kalite yönetimi ilke ve tekniklerinin anlaşılması. Farklı gıda güvence sistemlerinin irdelenmesi.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof.Dr.Özer KINIK
Öğrenme Çıktıları
1Toplam kalite yönetimi felsefesini anlama
2Toplam kalite yönetimi araç ve tekniklerini bilme ve bunları kullanabilme
3Kalite standartlarını bilme
4Farklı gıda güvence sistemlerini bilme ve kullanabilme
5Bireylerde kalite bilinci oluşturma
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Toplam kalite yönetimi ve gıda güvenlik sistemleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Kalite kavramı, kavramın tarihsel süreçte evrilerek toplam kalite yönetimi anlayışının ortaya çıkması ve toplam kalite anlayışının ortaya çıkmasının nedenleri
2Klasik yönetim anlayışı ve toplam kalite yönetiminin karşılaştırılması
3Toplam kalite yönetimine ilişkin temel kavramlar, bu kavramların toplam kalite yönetimi içerisindeki yeri ve önemi
4Toplam kalite yönetimi unsurları ve bu unsurların toplam kalite yönetimi açısından önemi
5PUKO (Deming) döngüsü, ilkeleri
6Kalite çemberleri, örgütlenişi, işleyişi, faydaları
7Kıyaslama, amaçları, aşamaları, çeşitleri, faydaları
8Ara sınav
9Toplam kalite yönetiminde kullanılan sorun çözme teknikleri
10Kalite maliyetleri ve kalite maliyet sistemi
11Türkiye ve dünyada toplam kalite yönetimi uygulamaları karşılaştırılması
12Gıda güvence sistemleri (GMP, GAP, GHP, HACCP,BRT, İSO Standartları)
13Gıda güvence sistemleri (GMP, GAP, GHP, HACCP,BRT, İSO Standartları)
14Gıda güvence sistemleri (GMP, GAP, GHP, HACCP,BRT, İSO Standartları)
15Gıda güvence sistemleri (GMP, GAP, GHP, HACCP,BRT, İSO Standartları)
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Tekin, M. (2004). Toplam Kalite Yönetimi. Kıngır, S. (2006). Toplam Kalite Yönetimi. Halis, M. (2008). Toplam Kalite Yönetimi.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma10330
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma5420
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma5420
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)102
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr