Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
UZM302ÜZÜM YETİŞTİRME TEKNİKLERİSeçmeli364
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Asma tür, çeşit ve anaçlarının beslenme, büyüme ve gelişme fizyolojisi konusundaki temel bilgileri verilmesi ve bağcılık konusunda karşılaşılan sorunları ve çözüm yollarının öğretilmesi. Üzümün karakteristik ürün ve üretim özelliklerini, terbiye sistemleri ve kültürel uygulamalarını öğretmek ve bunları uygulayabilme becerisini sağlayabilmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Ahmet Altındişli
Öğrenme Çıktıları
1Asma ve bağ yetiştiriciliğinin doğuşu ve yayılması hakkında bilgileri ve asmanın sistematikteki yerini öğrenir
2Bağcılığın Dünyada ve Türkiye’deki durumu, teknik ve ekonomik özelliklerini öğrenir.
3Asmanın doku ve organlarının, üzümün tanınması; ekolojik istekleri ve bağ yerinin seçimi ile ilgili bilgileri öğrenir.
4Üzümün genel değerlendirme şekilleri; bu kapsamda sofralık, kurutmalık, şaraplık-şıralık üzüm özelliklerinin öğrenir.
5Asmaların çoğaltılması, budama ve terbiye sistemleri, kültürel uygulamalar konularında bilgileri öğrenir.
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Türkiye Bağcılığı ve yapısı Ülkemizin karakteristik ürün, üretim, terbiye şekli ve kültürel uygulamaları, Üzüm çeşitleri ve üzüm ürünlerinin durumu
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Asmanın sistematikteki yeri Bağın tanıtılması
2Bağcılığın Türkiye'de tarımsal bölgelere göre dağılımı
3Asmanın organlarıToprak altı ve üstü organların tanıtılması
4Asmanın toprak altı organlarıKöklerin incelenmesi
5Asmanın toprak üstü organlarıYaz sürgünü ve bölümlerinin incelemesi
6Döllenme biyolojisiÇiçek yapılarının incelenmesi
7Üzüm çeşitleriSofralık ve şaraplık üzüm çeşitlerinin tanıtılması
8Arasınav
9Asmanın ekolojik istekleriAsmanın fenolojik dönemlerinin incelenmesi
10İklim, yer ve yöney etkisiFarklı bağ bölgelerinin incelenmesi
11Toprak etkisiFarklı toprak yapısındaki bağların incelenmesi
12Toprak ve anaç ilişkisiAnaçların incelenmesi
13Üzüm ve üzüm ürünleriÜzüm işleme proseslerinin incelenmesi
14Budamanın genel prensipleri Budamanın incelenmesi
15Terbiye sistemleriFarklı terbiye sistemlerinin incelenmesi
16Final
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1-Ağaoğlu, S., 2002. BİLİMSEL VE UYGIULAMALI BAĞCILIK (Asma Fizyolojisi) Kavaklıdere Eğitim Yayınları, No: 5. 2- Çelik, S. 1998. Bağcılık(Ampeloloji). Cilt 1. Anadolu Matbaa Ambalaj Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, İstanbul. 3-Basiouny, Fouad M. and David G. Himelrick (eds.). 2002. Muscadine Grapes. ASHS Press, American Society for Horticultural Science, Alexandria, Virginia. 4- Catalogue of Selected Wine Grape Varieties and Clones Cultivated in France. 1995. ENTAV-INRA. Ministry of Agriculture, Fisheries and Food. CTPS. 5- Coombe, B. and Dry, P. (eds.). 1988. Viticulture Volume I. Resources. Winetitles. Adelaide, Australia. 6- Flaherty, D. L. , L. P. Christensen, W. T. Lanini, J. J. Marois, P. A. Phillips, and L. T. Wilson (eds.). 1992 Grape Pest Management. Second Edition. University of California, Division of Agriculture and Natural Resources. 7- Galet, P. 1998. Grape Varieties and Rootstock Varieties. Oenoplurimedia. Chaintre, France. 8- Coombe, B. and Dry, P. (eds.). 1992. Viticulture Volume II. Practices. Winetitles. Adelaide, Australia.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav155
Final Sınavı155
Derse Katılım14228
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma21530
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
Okuma41040
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)138
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr