Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
9102015502004Bahçe Bitkilerinde Laboratuvar TekniğiSeçmeli128
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilerin; laboratuarda çalışma prensiplerini ve temel kuralları ile bazı analiz yöntemlerini öğrenerek, bu bilgileri tüm laboratuar çalışmalarında doğru bir şekilde kullanarak analiz yapmayı başarabilmelerini sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Serra HEPAKSOY
Öğrenme Çıktıları
1Temel laboratuar malzemeleri ve aletlerini tanıyabilme
2Fiziksel ve kimyasal analizlerde temel yöntemleri öğrenerek, uygulayabilme
3Laboratuar güvenliğinin ve çalışma prensiplerinin önemini kavrayabilme
4Bazı kalite analiz yöntemlerini öğrenerek, çeşitli tarım ürünlerinde bunları uygulayabilme
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Laboratuar Güvenliği, Çalışma prensipleri, Analiz yöntemleri, Çözelti hazırlama, Sterilizasyon işlemleri,Enstrümental analiz yöntemleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Laboratuar GüvenliğiKitapların ilgili bölümleri
2Laboratuar Güvenliği, Çalışma PrensipleriKitapların ilgili bölümleri ve laboratuar çalışması
3Temel malzeme ve aletlerin tanıtımıKitapların ilgili bölümleri ve laboratuar çalışması
4Bazı malzeme ve aletlerin kalibrasyonuKitapların ilgili bölümleri ve laboratuar çalışması
5Fiziksel analiz yöntemleriKitapların ilgili bölümleri ve laboratuar çalışması
6Kimyasal analiz yöntemleriKitapların ilgili bölümleri ve laboratuar çalışması, hazırlanan raporların değerlendirilmesi
7Saf su hazırlama elde etme yöntemleriKitapların ilgili bölümleri
8Ara Sınav
9Çözeltiler ve hazırlama yöntemleri Kitapların ilgili bölümleri ve laboratuar çalışması, hazırlanan raporların değerlendirilmesi
10Çözeltiler ve hazırlama yöntemleriKitapların ilgili bölümleri ve laboratuar çalışması, hazırlanan raporların değerlendirilmesi
11Sterilizasyon yöntemleriKitapların ilgili bölümleri
12Enstrümental analiz yöntemlerinin esaslarıKitapların ilgili bölümleri ve laboratuar çalışması, hazırlanan raporların değerlendirilmesi
13SpektroskopiKitapların ilgili bölümleri ve laboratuar çalışması, hazırlanan raporların değerlendirilmesi
14Yüksek Basınç Sıvı KromatografisiKitapların ilgili bölümleri ve laboratuar çalışması, hazırlanan raporların değerlendirilmesi
15Gaz koromatografisiKitapların ilgili bölümleri ve laboratuar çalışması, hazırlanan raporların değerlendirilmesi
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
- Canel, M., 2002. Laboratuar Güvenliği, A.Ü. F.F. Döner Sermaye İşletmesi Yayınları No: 26, 402 s. - Hışıl, Y., 1999. Enstrümental Gıda Analizleri- I. Ege üniversitesi Basımevi, İzmir, 218 s. - Hışıl, Y., 1999. Enstrümental Gıda Analizleri- II. Ege üniversitesi Basımevi, İzmir, 192 s. - Hışıl, Y., 1999. Enstrümental Gıda Analizleri- III. Ege üniversitesi Basımevi, İzmir, 141 s. Jacobs, M.N., 1984. Chemical Analysis of Foods and Food Products, Van Nostrand Company, Inc, New York,970 p.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Uygulama/Pratik14228
Laboratuvar5315
Deney3824
Örnek Vaka İncelemesi21020
Rapor Sunma188
Bireysel Çalışma51575
Laboratuvar Sınavı10220
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)236
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ1        
ÖÇ2        
ÖÇ3        
ÖÇ4        
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr