Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
9108015132016Tarımsal Ürünlerde Sürdürülebilir Mikotoksin Risk YönetimiSeçmeli118
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Son yıllarda artan tüketici bilinci ve gıda güvenliği konularının gündemde sıkça yer alması nedeni ile tarım ürünlerinde bulunan mikotoksinlere ilgi giderek artmaktadır. Bu derste mikotoksinler hakkında bilgi verdikten sonra bahçeden başlayarak nasıl oluştuğu, hasat ve işleme aşamaları dahil olmak üzere önleme yollarının öğretilmesi amaçlanmıştır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Mikotoksinler hakkında genel bilgi edinmek
2Tarımsal ürünlerde önemli mikotoksinlerin oluşum aşamaları hakkında bilgi edinmek
3Sürdürülebilir risk yönetiminin kavranması
4
5
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Mikotoksinler hakkında etmenler, sağlık üzerindeki etki gibi genel bilgi verildikten sonra tarımsal ürünler açısından önemli mikotoksinlere değinilecektir. Türkiye açısından önemli üretim potansiyeli ve ihracat katma değerine sahip ürün grupları ele alınarak bu ürünlerde bulunan mikotoksinlerin bahçe/tarla aşamasından tüketiciye ulaşana kadar geçen aşamada ortaya çıkış aşamaları değerlendirilecektir. Bu bağlamda sürdürülebilir yöntemler çerçevesinde mikotoksin oluşumunun engellenmesi/tartışılacaktır. Tarımsal ürünlerdeki ikincil kontaminasyonlar da sürdürülebilirlik çerçevesinde değerlendirilecektir. Son yıllarda Dünya ve Türkiye’de geçerli olan mikotoksin limit değerleri ve ticaretteki etkileri hakkında bilgi aktarılacaktır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mikotoksinler, nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Günümüz ticaretindeki önemleri?
2Sürdürülebilir tarım sistemi nedir?
3Mikotoksin oluşumunu etkileyen faktörler
4Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (1) Aflatoksin
5Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (1) Aflatoksin
6Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (1) Aflatoksin
7Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (2) Okratoksin
8ARASINAV
9Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (3) Patulin ve diğerleri
10Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (4) Fusarium toksinleri
11Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (5) Fusarium toksinleri
12Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (6) Alternaria toksinleri
13Ülke limitleri
14Proje sunumu
15Proje sunumu
16FİNAL
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Aksoy U., Eltem R. Ve Meyvacı K.B. (Editör), 2003. Mikotoksinler Biyoteknolojisi; Sorunlar ve Çözümler Çalıştayı. 17-20 Haziran, İzmir, 77-85. Fatih ŞEN (Editör), 2009. Hasat Sonrası İyi Tarım Uygulamaları. İzmir, Basım Yayım Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. Pitt,J.I., and Hocking, A.D., 2009. Fungi and Food Spoilage. Springer, Dordrecht. Magan,N., and Olsen,M. (Editors), 2004. Mycotoxins in Food: Detection and Control. Woodhead Publishing Ltd and CRC Press LLC İlgili websiteleri: www.codexalimentarius.org, www.tarim.gov.tr, www.eu.europa.org, www.usda.org
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım16348
Bireysel Çalışma6636
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11616
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Okuma815120
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)244
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7
ÖÇ1       
ÖÇ2       
ÖÇ3       
ÖÇ4       
ÖÇ5       
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr