Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
9108015272018Serada Sürdürülebilir Sebze YetiştiriciliğiSeçmeli118
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilerin serada sürdürülebilir sebze yetiştiriciliğini planlayabilme ve uygulayabilmesini sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Yüksel TÜZEL, Prof. Dr. Ayşe GÜL
Öğrenme Çıktıları
1Sera sebze yetiştiriciliğinde sürdürülebilirliğin gerekçelerini açıklayabilme
2Serada sürdürülebilir sebze yetiştiriciliğini planlayabilme ve uygulayabilme
3Uygulamada karşılaşacağı sorunları çözebilme
4Farklı sürdürülebilir üretim tekniklerini uygulayabilme
5Bu alandaki yeniliklere açık olma, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Sera sebze yetiştiriciliğinde sürdürülebilir uygulama gereksinimi ve gerekçeleri, Serada sürdürülebilir sebze yetiştiriciliğinin temel ilkeleri, Serada sürdürülebilir üretim sistemleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1SERA SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN GEREKÇELERİ
2SERADA SÜRDÜRÜLEBİLİR SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TEMEL İLKELERİ: Sera Yerinin Seçimi ve Sera Yapısı
3SERADA SÜRDÜRÜLEBİLİR SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TEMEL İLKELERİ: İklimlendirme
4SERADA SÜRDÜRÜLEBİLİR SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TEMEL İLKELERİ: Toprak Hazırlığı ve Sulama
5SERADA SÜRDÜRÜLEBİLİR SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TEMEL İLKELERİ: Bitki Bakım İşlemleri
6SERADA SÜRDÜRÜLEBİLİR SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TEMEL İLKELERİ: Atık Yönetimi
7Ara sınav
8SERADA SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM SİSTEMLERİ: İyi Tarım Uygulamaları
9SERADA SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM SİSTEMLERİ: İyi Tarım Uygulamaları
10SERADA SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM SİSTEMLERİ: Topraksız Tarım
11SERADA SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM SİSTEMLERİ: Topraksız Tarım
12Ticari işletme ziyareti
13SERADA SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM SİSTEMLERİ: Organik Tarım
14SERADA SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM SİSTEMLERİ: Organik Tarım
15Proje sunumu
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Tüzel Y., Gül A., 2008. Seralarda İyi Tarım Uygulamaları, 172 s. ISBN 978-9944-172-07-3 FAO Book on “Good Agricultural Practicies for Greenhouse Vegetable Production in the South East European Countries: Principles for Sustainable Intensification of Smallholder Farms”. FAO Plant Production and Protection Paper, 230 (Ed. W. Baudoin, A. Nersisyan, A. Shamilov & J. Tanny). ISBN 978-92-5-109622-2. FAO Book on “Good Agricultural Practices For Greenhouse Vegetable Crops Principles For Mediterranean Climate Areas”. FAO Plant Production And Protection Paper No. 217. (Ed. W. Baudoin et al.). ISBN-13: 978-9251076491 Gül A., 2012. Topraksız Tarım. Hasad Yayıncılık. (2. Baskı), 140 s. ISBN 978-975-8377-83-1
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Activities are given in detail in the section of "Assessment Methods and Criteria" and "Workload Calculation"
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav133
Final Sınavı133
Derse Katılım12336
Alan Gezisi188
Proje Hazırlama18080
Proje Sunma133
Bireysel Çalışma6636
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13636
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14242
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)247
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7
ÖÇ15555555
ÖÇ211 1 11
ÖÇ35555555
ÖÇ45 5 555
ÖÇ5       
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr