Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Önlisans Programları

Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu - Gıda Teknolojisi (İKMEP) - Önlisans



Program Tanımları
Kuruluş
Eğitim-öğretim faaliyetlerine 1994–1995 öğretim yılında ‘Gıda Teknolojisi Programı’ adı altında başlanmıştır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara GIDA TEKNİKERLİĞİ alanında önlisans diploması verilir.
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’ndan yeterli puanı almış olması gerekir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
İngilizce dersi için her akademik yıl başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Başarılı olanlar Yabancı Dil-I ve Yabancı Dil-II derslerinden muaf olurlar.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.
Program Profili
Gıda Teknolojisi Programının amacı, gıda sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte gıda bilimi ve teknolojisi konusunda bilgi ve beceri sahibi; gıda maddelerinin sağlıklı olarak üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması ve servis edilmesi aşamalarında; gıda kalite kontrol laboratuarlarında ve hizmetlerinde ara eleman olarak çalışabilecek gıda teknikeri yetiştirmektir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Bu program mezunları gıda teknikeri olarak özel sektörde ve KPSS’den gereken puanı almaları durumunda kamu kurumlarında görev alabilmektedirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı (DGS)'ında gereken puanı almaları durumunda Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koruma, Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Kimya, Tarımsal Biyoteknoloji bölümlerinde lisans eğitimi alabilmektedirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet Koşulları
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları bölümündeki koşullar yeterlidir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Mehmet BAYAZ, Gıda Teknolojisi Program Koordinatörü, Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu, 35900, Tire-İzmir. Tel: (0 232) 5128616-7111
Bölüm Olanakları
Programda biri doçent, ikisi yardımcı doçent olmak üzere toplam üç öğretim üyesi görev yapmaktadır. Öğrencilerin uygulama yapabilmesini sağlamak amacıyla üç adet laboratuvar mevcuttur.

Program Çıktıları
1Gıda üretiminde kullanılan teknolojileri bilme ve uygulayabilme
2Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlayabilme
3Temel kimya ve mikrobiyoloji laboratuar bilgisine ve deneyimine sahip olabilme
4Gıdaların fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilme
5Gıda kalite kontrol tekniklerini bilme ve kontrol sonuçlarını gıda mevzuatı açısından değerlendirebilme
6Mesleği ile ilgili çağdaş teknik ve hesaplama araçlarını kullanabilme
7Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme
8Bireysel ve ekip halinde çalışabilme
9Kalite konularında bilinç sahibi olabilme
10Fikirlerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme, en az bir yabancı dil bilgisine sahip olabilme
11Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme
12Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleği ile ilgili gelişmeleri takip edebilme

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
123456789101112
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2

Müfredat
D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 6013001022010 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 0 0 2
2 6013001172011 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ Zorunlu 1 2 0 4
3 16011301T11109 GENEL MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 0 2 4
4 6013001112010 GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER I Zorunlu 1 1 0 4
5 6013001152010 KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI Zorunlu 2 0 0 2
6 6013001072010 KİMYA I Zorunlu 2 0 1 3
7 6013001132010 LABORATUVAR TEKNİKLERİ Zorunlu 1 0 2 5
8 6013001052010 MATEMATİK I Zorunlu 2 0 0 2
9 6013001012010 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 0 2
10 6013001032010 YABANCI DİL I Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 17 3 5 30
 
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 6013001202010 AMBALAJLAMA Zorunlu 2 0 0 4
2 6013000942010 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 0 0 2
3 6013001122010 GIDA KATKI MADDELERİ Zorunlu 2 0 0 4
4 16011301T11108 GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Zorunlu 2 0 2 5
5 6013001102010 GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER II Zorunlu 1 1 0 4
6 6013001142010 HİJYEN VE SANİTASYON Zorunlu 2 0 0 2
7 6013001062010 KİMYA II Zorunlu 2 0 1 3
8 6013001042010 MATEMATİK II Zorunlu 2 0 0 2
9 6013000922010 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 0 2
10 6013000962010 YABANCI DİL II Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 19 1 3 30
 
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 scgrptgt001 (GIDA TEKNOLOJİSİ) SEÇMELİ DERS GRUBU 1 Seçmeli - - - 4
2 16011301T11209 ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER TEKNOLOJİSİ Zorunlu 1 1 0 3
3 16011301T11205 ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-I Zorunlu 2 1 0 5
4 16011301T11211 GIDA KİMYASI Zorunlu 2 1 0 3
5 16011301T11207 MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ-I Zorunlu 2 1 0 6
6 16011301T11201 SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-I Zorunlu 2 2 0 5
7 16011301T11203 TAHIL TEKNOLOJİSİ-I Zorunlu 2 1 0 4
Toplam 11 7 0 30
 
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 scgrptgt002 (GIDA TEKNOLOJİSİ) SEÇMELİ DERS GRUBU 2 Seçmeli - - - 3
2 16011301T11212 BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 0 4
3 16011308T11210 ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM (STAJ) Zorunlu 0 0 0 6
4 16011301T11206 ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-II Zorunlu 2 1 0 3
5 16011301T11208 MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ-II Zorunlu 1 1 0 4
6 16011301T11202 SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-II Zorunlu 2 2 0 5
7 16011301T11204 TAHIL TEKNOLOJİSİ-II Zorunlu 2 1 0 5
Toplam 9 7 0 30
 
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr