Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Önlisans Programları

Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu - Su Ürünleri (İKMEP) - Önlisans



Program Tanımları
Kuruluş
Eğitim-öğretim faaliyetlerine 1999–2000 öğretim yılında ‘Balık Yetiştiriciliği Programı’ adı altında başlamıştır. 2009–2010 öğretim yılında programın adı ‘Su Ürünleri Programı’ olarak değiştirilmiştir.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara SU ÜRÜNLERİ TEKNİKERLİĞİ ön lisans diploması verilir.
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı’ndan yeterli puanı almış olması gerekir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
İngilizce dersi için her akademik yılbaşında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Başarılı olanlar Yabancı Dil-I, Yabancı Dil-II derslerinden muaf olurlar.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.
Program Profili
Ülkemizin sahip olduğu zengin deniz ve iç su potansiyelinden en iyi şekilde yararlanmak üzere yeterli bilgi, beceri ve donanıma sahip Su Ürünleri Teknikerleri yetiştirmek programın ana amacıdır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Bu program mezunları KPSS’ den gereken puanı almaları durumunda DSI veya Tarım Köy İşleri Bölge Müdürlükleri gibi kamu kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi, özel sektöre ait işletmelerde de çalışabilirler veya özel üretim yerleri açabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavından geçerli not almaları durumunda lisans programlarında öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet Koşulları
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları bölümündeki koşullar yeterlidir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Serhat ENGİN, Su Ürünleri Program Koordinatörü, Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu, 35900, Tire-İzmir. Tel : (0 232) 5128616 – 7128
Bölüm Olanakları
Tire Kutsan Meslek Yüksek Okulu Su Ürünleri Programında bir öğretim görevlisi ve bir uzman görev yapmaktadır. Bölüm bünyesinde bir adet yetiştiricilik laboratuarı, bir adet mekanizasyon laboratuarı ve bir adet akvaryum laboratuarı mevcuttur. Ayrıca programda okutulan derslerin uygulamalarının yapıldığı bir balık çiftliği bulunmaktadır.

Program Çıktıları
1Sucul ortam ve Su Ürünleri teknikerliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilme
2Su ürünleri yetiştirme, avlama ve işleme konularında bilgi sahibi olabilme
3Alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme
4Meslek alanında gerekli uygulamalar için el becerisine sahip olabilme
5Mesleği ile ilgili çağdaş teknik ve hesaplama araçlarını kullanabilme
6Mesleği ile ilgili verileri ölçebilme, toplayabilme ve değerlendirebilme
7Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme
8Fikirlerini anlaşılır bir şekilde sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme, en az bir yabancı dil bilgisine sahip olabilme
9Bireysel ve ekip halinde çalışabilme
10Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme
11Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleği ile ilgili gelişmeleri takip edebilme
12Kalite konularında bilinç sahibi olabilme

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
123456789101112
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2

Müfredat
D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 6014001022010 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 0 0 2
2 6014001152010 BALIK SİSTEMATİĞİ Zorunlu 2 2 0 2
3 6014001272011 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ Zorunlu 1 2 0 4
4 6014001052010 GENEL BİYOLOJİ Zorunlu 2 2 0 4
5 6014001072010 İŞ GÜVENLİĞİ Zorunlu 1 1 0 2
6 6014001112010 KİMYA Zorunlu 1 1 0 3
7 6014001132010 SU OMURGASIZLARI Zorunlu 2 2 0 3
8 6014001092010 SU ORTAMLARI BİYOLOJİSİ Zorunlu 1 1 0 2
9 6014001012010 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 0 2
10 6014001032010 YABANCI DİL I Zorunlu 2 0 0 2
11 6014001172010 YAPI MALZEMELERİ Zorunlu 2 1 0 4
Toplam 18 12 0 30
 
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 6014000942010 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 0 0 2
2 6014001082010 AV ARAÇLARI VE AVLANMA YÖNTEMLERİ Zorunlu 2 2 0 5
3 6014001042010 BALIK BİYOLOJİSİ Zorunlu 2 1 0 2
4 6014001142010 BALIKÇILIK BİYOLOJİSİ VE POPÜLASYON DİNAMİĞİ Zorunlu 2 1 0 3
5 6014001122010 CANLI YEM ÜRETİMİ Zorunlu 2 1 0 2
6 6014001102010 EKONOMİK SU OMURGALILARI Zorunlu 1 1 0 4
7 6014001182010 SU ANALİZLERİ Zorunlu 1 1 0 3
8 6014001062010 SU ÜRÜNLERİ MEKANİZASYONU Zorunlu 1 1 0 5
9 6014000922010 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 0 2
10 6014000962010 YABANCI DİL II Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 17 8 0 30
 
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 scgrptsu001 (SU ÜRÜNLERİ) SEÇMELİ DERS GRUBU 1 Seçmeli - - - 6
2 16011401T11211 AĞ YAPIM TEKNİKLERİ Zorunlu 1 1 0 5
3 16011401T11213 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Zorunlu 1 1 0 2
4 16011401T11205 DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ Zorunlu 2 1 0 4
5 16011401T11203 İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ Zorunlu 2 1 0 4
6 16011401T11201 MESLEKİ YABANCI DİL-I Zorunlu 2 0 0 2
7 16011401T11207 SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİLERİ Zorunlu 2 2 0 3
8 16011401T11209 SU ÜRÜNLERİNDE HİJYEN VE HASTALIK KONTROLÜ Zorunlu 2 1 0 4
Toplam 12 7 0 30
 
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 scgrptsu002 (SU ÜRÜNLERİ) SEÇMELİ DERS GRUBU 2 Seçmeli - - - 6
2 16011401T11206 AKVARYUM BALIKLARI VE ÜRETİMİ Zorunlu 2 1 0 3
3 16011401T11208 BALIK BESLEME VE UYGULAMALARI Zorunlu 2 1 0 3
4 16011408T11216 ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM (STAJ) Zorunlu 0 0 0 6
5 16011401T11202 MESLEKİ YABANCI DİL-II Zorunlu 2 0 0 2
6 16011401T11212 PROJE HAZIRLAMA Zorunlu 1 1 0 2
7 6014001192010 SU BİTKİLERİ Zorunlu 1 1 0 2
8 16011401T11214 SU OMURGASIZLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ Zorunlu 2 1 0 3
9 16011401T11204 SU ÜRÜNLERİ HASTALIKLARI Zorunlu 2 1 0 3
Toplam 12 6 0 30
 
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr