Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
504003132017YAĞ TEKNOLOJİSİZorunlu365
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı bitkisel yağ ekstraksiyonu ve rafinasyonu ile katı yağ üretim sistemlerinin temel ilkelerinin ve yağ üretim sürecinde kalite sağlama ve kontrol unsurlarının kavratılmasıdır. Yağ üretim sürecine yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde teknolojik gelişmeler ve yağ endüstrisi sektörünün durumunun tanıtılması ile yağ teknolojisi süreçlerindeki temel işlemler uygulamalarının benimsetilmesi dersin amaçlarını oluşturmaktadır
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1 Tohum ve meyve kökenli ham yağların üretim süreçlerinin kavranması
2Yağ rafinasyonu ve katı yağ üretim süreçleri hakkında bilgi sahibi olma
3Üretim süreçlerinde kalite sağlama ve kalite kontrol prensiplerinin kavranması
4Ulusal düzeyde yağ sektörünün tanınması
5Yağ teknolojisi alanında teknolojik gelişmeleri izleyebilme
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yağ kimyası, yağlarda bozunma reaksiyonları, yağlı tohum ve meyvelerin depolanması, yağlı tohumlardan ham yağ üretimi, zeytinyağı üretim teknolojisi, yağ rafinasyonu, yağ modifikasyon teknikleri, margarin üretim teknolojisi, bitkisel yağ sektörü, yağ teknolojisi alanında gelişmeler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yağ kimyası ve bozunma reaksiyonları Laboratuarların tanıtımı
2Yağlı tohum ve meyvelerin depolanmasıYağlı tohum ve meyvelerde kalite kontrol analizleri
3Ham yağ üretimi-ön işlemler Yağlı tohum ve meyvelerde kalite kontrol analizleri
4Ham yağ üretimi-presleme ve çözgen ekstraksiyonu Çözgen ekstraksiyonunun mekanizmasının laboratuar koşullarında belirlenmesi
5Yağ rafinasyonu-Degumming Ham yağda ve rafine yağda kalite kontrol analizleri
6Yağ rafinasyonu-Nötralizasyon Laboratuar koşullarında nötralizasyon
7Yağ rafinasyoun-Renk Açma Laboratuar koşullarında renk açma
8Arasınav Arasınav
9Yağ Rafinasyonu-Deodorizasyon Rafine yağlarda kalite kontrol analizleri
10Zeytinyağı üretim teknolojisi Laboratuar koşullarında natürel zeytinyağı üretimi
11Yağ Modifikasyon teknikleri-Hidrojenasyon, İnteresterifikasyon Ransimat uygulaması
12Yağ Modifikasyon Teknikleri-Fraksiyone Kristalizaston, Margarin Üretimi Rafine yağlarda ve Kalite yağlarda uygulanan standardlar, kodeks yönetmelikleri
13Bitkisel yağ sektörü Rafine yağlarda ve Kalite yağlarda uygulanan standardlar, kodeks yönetmelikleri
14Bitkisel yağ sektörü Rafine yağlarda ve Kalite yağlarda uygulanan standardlar, kodeks yönetmelikleri
15Yağ teknolojisi alanında gelişmeler Genel değerlendirme
16Final sınavı Uygulama sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Bitkisel Yağ Teknolojisi (Prof.Dr.Aytaç Saygın Gümüşkesen, Yrd.Doç.Dr.Fahri Yemişçioğlu)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı133
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Laboratuvar Sınavı12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)141
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1  5 5 1     15 
ÖÇ2  5 5 2     25 
ÖÇ3  2 5 5     52 
ÖÇ4  2 2 5     55 
ÖÇ5  2 1 5     55 
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr