Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
1001002112014SU ÜRÜNLERİ GIDA KİMYASI IZorunlu234
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı su ürünleri eğitimi gören öğrencilerin, su ürünleri bünyesinde bulunan gıda komponentlerinin özellikleri, interaksiyonları, değişimleri ve kayıp yollarının engellenmesi konularında gerekli teorik bilgilere sahip olmalarını sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof.Dr.Ufuk ÇELİK, Assist.Prof.Dr. Can ALTINELATAMAN
Öğrenme Çıktıları
1Farklı su ürünlerinin içeriğinde bulunan gıda komponentlerinin ağırlıklı kimyasal profili konusunda fikir yürütebilmeli.
2Su ürünlerinde bulunan proteinlerin, yağların ve vitaminlerin yapısal özelliklerini kavrayabilmeli, ürün eldesindeki kayıpların en aza indirilmesi konusunda koşulları en iyi şekilde kullanabilmeli.
3Gıda komponentlerinin beslenmedeki yerlerine, birbirleriyle olan ilişkilerine hakim olmalı ve insan beslenmesi noktasında optimizasyonunu yapabilmeli.
4Proses aşamalarının sebep olabileceği olası kayıpları tahmin edebilmeli, gıda bileşenlerini nicelik ve niteliksel olarak koruyacak gerekli önlemleri alabilmeli.
5Su ürünlerinin dönemsel olarak besin bileşeni değerlerini bilmeli ve türler için daha önemli dönemlere göre önlem alabilmelidir.
6Su ürünlerinde bulunabilecek zararlı bileşikler ve etkileri konusunda bilgi sahibi olarak bunların yasal limitlerin altına indirilebileceği prosedürleri uygulayabilmeli.
7Su ürünlerinde bulunan suyun duyusal, kimyasal ve tekstürel özelliklere olan etkisini bilerek, her işleme metodu için optimum şartları uygulayabilmeli.
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Su ürünlerindeki gıda komponentlerinin sınıflandırılmaları, temel yapıları, başlıca reaksiyonları, interaksiyonları ve vücuttaki fonksiyonları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda kimyasına giriş, temel kavramlar.Laboratuvar kuralları, gereçleri, cihazları tanıtımı
2Yağ asitleri tanımı, sınıflandırılmaları, özellikleriAnalizlerde doğruluk, hata, örnek hazırlama
3Yağların oluşumu, özellikleri, reaksiyonları ve interaksiyonlarıLaboratuvar sonuçlarının değerlendirilmesi
4Lipid yapısındaki diğer bileşiklerSu ürünlerinde toplam lipid tayini
5Su ürünlerinde lipidler, özellikleri ve değişimleriSu ürünlerinde yağ asidi tayinleri
6Arasınav(-)
7Aminoasitlerin tanımları, yapıları, özellikleriSu ürünlerinde nem analizi ve toplam kuru madde hesabı
8Proteinlerin tanımı, yapıları, sınıflandırılmalarıSu ürünlerinde kül tayini.
9Proteinlerin ve aminoasitlerin reaksiyonları, interaksiyonları ve fonksiyonlarıSu ürünlerinde protein tayini
10Su ürünlerindeki özel proteinler, peptidler ve fonksiyonlarıSu ürünlerinde aminoasit analizleri
11Suda çözünen vitaminler ve fonksiyonlarıSu ürünlerine özel bazı bileşiklerin analizleri
12Yağda çözünen vitaminler ve fonksiyonlarıSu ürünlerinde karbonhidrat analizlerinde kullanılan yöntemler
13Makro ve mikro elementler ve fonksiyonlarıSu ürünlerinde vitamin analizlerinde kullanılan yöntemler
14Su ve karbonhidratlar, yapıları ve fonksiyonlarıSu ürünlerinde ağır metal ve kontaminant analizlerinde kullanılan yöntemler
15Kontaminantlar ve etkileriGenel tartışma, soru-cevap
16Final sınavı(-)
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Laboratuvar14228
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
Okuma14114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)111
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ15335344433353
ÖÇ24334244432253
ÖÇ34534345533344
ÖÇ45555344553243
ÖÇ55555434433343
ÖÇ65555445443453
ÖÇ75555445433453
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr