Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
1001002272014BİTKİSEL SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİSeçmeli233
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Yeşil, kırmızı ve kahverengi alglerin kullanım alanları, deniz yosunu hasatı ve hasat sonrası aktiviteleri, deniz yosunu hasadında kullanılan gereçler, kırmızı alglerden elde edilen ürünler (agar, agarose, karagenan), kahverengi alglerden elde edilen ürünler (alginik asit ve alginatlar), yeşil alglerden elde edilen ürünler (planktonik yosunlar), deniz yosunlarının kimyasal bileşimi (asitler, alkaloidler, aminler, selüloz, glikosit, inorganik öğeler,.....) dolaylı ilaç etkileri, insan gıdası olarak kullanılan yosun öğeleri (aonori, kombu , nori vb.). Yeşil, kırmızı ve kahverengi alglerden elde edilen ürünlere yönelik proses ve kalite kontrol uygulamaları.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof Dr Şükran Çaklı
Öğrenme Çıktıları
1Yeşil, kırmızı ve kahverengi algler
2İşleme Teknolojileri ve Ürünler
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Bitkisel su ürünlerinin sınıflandırılması, bitkisel su ürünlerinin kimyasal kompozisyon ve kimyasal içerikleri bakımından incelenmesi. Hasat için bazı bitkisel su ürünlerinin üretim teknikleri ve bitkisel su ürünleri ünitelerinde bazı ekipmanların kullanılması. Bitkisel su ürünleri ünitelerinde (HACCP) kritik kontrol noktalarında tehlike analizleri kurallarının uygulanması. Bitkisel su ürünlerinin sanayide kullanımı. Bitkisel su ürünleri ünitesinde elde edilen bazı ürünlerin (agar, agarose, karagenan, alginic asit, nori gibi) kalite kontrolü. Yeni işleme tekniklerinin araştırılması.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Kırmızı (Rhodophyceae) alglerden elde edilen ürünlerKırmızı (Rhodophyceae) alglerden elde edilen ürünler
2AgarAgar eldesi
3KarragenanKarragenan eldesi
4Kırmızı (Rhodophyceae) alglerden elde edilen diğer ürünlerKırmızı (Rhodophyceae) alglerden elde edilen diğer ürünler eldesi
5Kahverengi (Pheophyceae) alglerden elde edilen ürünlerKahverengi (Pheophyceae) alglerden elde edilen ürünler
6Alginik asit ve alginatlarAlginik asit ve alginatlar eldesi
7Alginatın yan ürünleriAlginatın yan ürünleri eldesi
8Ara sınav
9Kahverengi (Pheophyceae) alglerden elde edilen diğer ürünler Kahverengi (Pheophyceae) alglerden elde edilen diğer ürünlerin eldesi
10Gıda maddesi olarak yosunGıda maddesi olarak yosun
11AonoriAonori eldesi
12Hijiki Hijiki eldesi
13KombuKombu eldesi
14NoriNori eldesi
15Deniz maruluDeniz marulu eldesi
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Çalkı, Ş. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 2 Ege Üniversitesi basımev. Bornova-İzmir 2008 Ruiter, A., “Fish And Fishery Products” , Biddles Ltd. UK, 1995 Martin, R.E., Flick,G.J., “The Seafood Industry” , Van Nostrand Reinhold New York 1990 Lobbon, C.S., “Seaweed Ecology And Physiology” , Cambridge Uni. Pres 1994 Guiry, M.D., Blunden, G., “Seaweed Resources In Europe, Uses and Potential ” , Wiley J. and Sonj Ltd. England 1991
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Beyin Fırtınası5525
Bireysel Çalışma5525
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Sözlü Sınav339
Ev Ödevi339
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ12223243222324
ÖÇ2             
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr