Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
1001002222014CANLI YEM ÜRETİM TEKNİKLERİ Seçmeli243
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Dersin amacı akuakültürde kullanılan önemli canlı yemlerin biyolojisi ve üretim teknikleri konusunda genel bir bilgi vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof.Dr. Aynur LÖK, Assoc.Prof.Dr. Serpil SERDAR
Öğrenme Çıktıları
1Canlı yemleri tanıma ve tanımlayabilme.
2Akuakültürde kullanılan canlı yemler konusunda temel bilgiye sahip olma
3Canlı yem kültürünün temel prensiplerini anlama
4Sucul organizmaları besleme bilgilerini uygulayabilme
5Yetiştiriciliği yapılan türlere özel olarak hangi canlı yemin üretilmesi konusunda karar verebilme kabiliyetinde olma
6Kültür sistemlerini tasarlayabilme ve açıklayabilme
7Alternatif canlı yemler bilgisine sahip olma
8Problemleri çözebilmek için bilgi ve teknolojiyi kullanabilme
9Canlı yem kültürü konusunda ulusal ve uluslar arası gelişmeleri takip edebilme
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Ders yetiştiriciliği yapılan türlerin beslenmesi için canlı yemlerin yerini ve önemini, mikroalg, rotifer, ve artemianın küçük hacimden büyük hacme kadar olan kültür tekniklerini, besin ortamlarını, yoğunluk ölçümlerini, kültüre başlama tekniklerini, kültür sistemlerini, zenginleştirme tekniklerini, ve muhafaza teknolojisini kapsamaktadır. Ayrıca alternatif canlı yem kaynakları ve üretim sistemleri de anlatılacaktır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Canlı yemlerin tanıma ve kullanılan terminolojiyi açıklamaCanlı yemleri tanıma
2Tarihçe, canlı yemler kullanımın önemiÖnemli mikrolag türlerini mikroskop altında inceleme
3Mikroalg türlerinin genel özellikleri, kültür yapılan türler, hayat döngüleriÖnemli mikrolag türlerini mikroskop altında inceleme
4Yetiştirme sistemi ve prosedürüMikroalg ekimi için üretim ekipmanlarının hazırlanması
5Kültür tipleri, büyüme dinamiği, kültür gereksinimleriHemasitometre kullanarak hücre sayımı
6Zooplanktonun genel özellikleri, kültürü yapılan türlerZooplankton türlerinin mikroskop altında tanınması ve incelenmesi
7Rotifera kültür sistemleri ve prosedürüKüçük hacimliden büyük hacimliye rotifer kültür sistemlerini tanıtma
8Ara sınav
9Kültür tipleri, kültür gereksinimleri, zenginleştirme, kistlerin muhafazasıMiktik ve amiktik rotifer yumurtalarının gözlenmesi
10Artemia kültür sistemleri ve üretim prosedürüArtemia kistlerinin ekim için hazırlanması
11Kültür gereksinimleri, zenginleştirme, ekim ve yumurtaların saklanmasıBiyokimyasal kompozisyonu arttırmak için zenginleştiricilerin hazırlanması
12Su piresi kültür sistem ve prosedürleriSu piresini tanıma
13Kültür sistemleri, su gereksinimleri, gübreleme ve hasatSu piresi hasat ekipmanları
14Alternatif canlı yemlerin özellikleri ve önemli türlerCanlı yem olarak kullanılan diğer zooplankton türlerinin tanıtımı
15Alternatif canlı yemlerin elde edilmesi, akuakültüre adaptasyonu ve sucul organizmaların beslenmesinde kullanımıBazı organizmaların canlı yem olarak kullanılabilen larvalarını elde etmek için uyarılması
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Daintith, M., 1992. Live feeds for marine aquaculture: session 3 C (of the) Multi‐Skilling in Aquaculture: a hands –On Training Workshop. National Key Centre for Teaching & Research in Aquaculture, University of Tasmania at Launceston, 32 s. Daintith, M., 1993. Live feeds for marine aquaculture: a training guide. Workshop series. 66s. Daintith, M., 1996. Rotifers and Artemia form arine aquaculture: a training guide. National Key Centre for Teaching & Research in Aquaculture, University of Tasmania at Launceston, 62 s. Lee, Cheng‐Sheng, O'Bryen, P. J., Marcus, N. H., 2003. Copepods in Aquaculture. Blackwell Publishing, 225 s. O’Meley, C., Daintith, M., 1993. Algal cultures form arine hatcheries. National Key Centre for Teaching & Research in Aquaculture, University of Tasmania at Launceston, 70 s. Støttrup, J. G., McEvoy, L.A., 2007. Live Feeds in Marine Aquaculture. Blackwell Science.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Laboratuvar14114
Proje Hazırlama188
Proje Sunma122
Bireysel Çalışma428
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma188
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Ev Ödevi2816
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)96
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ153  5        
ÖÇ25 3 5        
ÖÇ34   54       
ÖÇ4  45444      
ÖÇ5      544    
ÖÇ6      45434  
ÖÇ7      5   4  
ÖÇ8         55  
ÖÇ9524 4  5   45
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr