Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
1001003202014ALTERNATİF İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİSeçmeli363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, Türkiye’de içsularda yetiştiriciliği yoğun olarak yapılmayan balıkların, yetiştirme şartları,üreme teknikleri ve bunlar için gerekli alt yapının detaylı olarak öğretilmesini sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Assoc. Prof. Dr. Yusuf Güner, Prof.Dr. Mehmet Ali Canyurt
Öğrenme Çıktıları
1Alternatif Soğuk su balıklarının su istekleriyle mevcut su kaynakları arasında ilgi kurabilme.
2Alternatif Soğuk su balıklarının yavru üretimi için gerekli teknik şartlarını listeleyebilme
3Hibrit Çizgili Levrek,Turna balığı ve Sudak balığı Yetiştiriciliğini karşılaştırabilme
4Yayın Balıklarının çeşitli yöntemlerle üretimini açıklayabilme.
5Yılan balığının uygun su şartlarında yetiştiriciliğini tasarlayabilme.
6Kefal balıkları ve Tilapiya üretimini açıklayabilme.
7Kadife balığının, şabut ve ot sazanının uygun su koşularında kullanabilmesi
8Mersin Balığı üretimini uygulayabilme.
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Türkiye’de ekonomik önemi olmaya namzet tatlı su balıklarının anaç safhasından porsiyonluk aşamaya kadar tüm yetiştirme tekniklerinin ve alt yapı elemanlarının kullanımını içermektedir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Atlantik (Salmo salar) ve Pasifik som balıklarında (Oncohychus spp.),Kahverengi Alabalıklarda(Salmo trutta) Kuluçkahane-yavru üretim ünitesi,
2Kahverengi Alabalıklarda(Salmo trutta) döl alımı, yumurtaların bakımı,larva çıkışı ve bakımı,Yavru ve balıkçık üretimi,
3Atlantik (Salmo salar) ve Pasifik som balıklarında (Oncohychus spp.) döl alımı, yumurtaların bakımı,larva çıkışı ve bakımı,Yavru ve balıkçık üretim.
4Yayın balığı Yetiştiriciliğinde, Avrupa Yayın balığı Üretimi,rapor sunma
5Amerikan yayın balığı üretimi, Afrika Yayın balığı üretimi,rapor sunma
6Mersin Balığı Yetiştiriciliği, rapor sunma
7Ara sınav
8Sudak balığı Yetiştiriciliği,rapor sunma
9Turna balığı Yetiştirciliği,rapor sunma
10Ot sazanı üretimi,rapor sunma
11Yılan Balığı Yetiştiriciliği,rapor sunma
12Hibrit Çizgili levrek yetiştiriciliği,rapor sunma
13Kadife Balığı yetiştiriciliği, Şabut balığı Üretimi,rapor sunma
14Tilapya Yetiştiriciliği,rapor sunma
15Kefal Balıkları Yetiştiriciliği,rapor sunma
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
İçsu balıkları ve yetiştiriciliği M.S. Çelikkale,karadeniz teknik üniversitesi,1/2 cilt.1994. İçsu balıkları yetiştiriciliği, F. Çağıltay,Nobel, 2007. Balık üreticisi el kitabı,editör:K.Güllü,AB yayınaları, 2007. Alabalık Yetiştiriciliği,Y.Emre,V. Kürüm,1998. Sazan Üretim tekniği,D.Atay,M.S. Çelikkale,1983. Textbook of fish culture, Breeding and cultivation of fish, M. Huet,1970. Intensive fish farming, C.J. Shepherd ve N. Bromage,1990. Principles of warmwater aquaculture,R.R.Stickney,1979. The freshwater aquaculture book,W. Mclarney,1987.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı133
Derse Katılım14228
Rapor Hazırlama21020
Rapor Sunma224
Bireysel Çalışma3515
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma188
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)92
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ153535545     
ÖÇ254555435     
ÖÇ35 555535     
ÖÇ455445545     
ÖÇ555555444     
ÖÇ655555435     
ÖÇ755545345     
ÖÇ855545335     
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr