Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
9102026202006Kromatografik Pestisit AnalizleriSeçmeli128
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilerin ticari preparatlarda, tarımsal ürünlerde ve çevredeki pestisit analizlerinde kullanılan farklı kromatografik yöntemler hakkında bilgi sahibi olmalarını, örnek almadan ekstraksiyona, kromatografik cihazların kullanımından analiz sonuçlarını değerlendirmeye kadar olan aşamaları ve bazı uygulamaları yapabilmelerini sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu
Öğrenme Çıktıları
1Ticari preparatlar, tarımsal ürünler ve çevre örneklerinin arasındaki farklılıklar hakkında bilgi sahibi olma
2Örnek alma yöntemleri ile örneğin analize hazırlanması gibi konularda beceri kazanabilme
3Kromatografik pestisit analizleri ile ilgili genel kavramları bilme, konu ile ilgili güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirip derinleştirebilme
4Kromatografik pestisit analiz sonuçlarını değerlendirebilme
5Konuyla ilgili rapor ya da proje düzenleyebilme ve bunları değerlendirebilme
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
- Kromatografik pestisit analizi hakkında temel bilgiler- Farklı amaçlara yönelik örnek alma- Farklı matrikslerde ekstraksiyon yöntemleri- Çoklu kalıntı analiz metotlarında ekstraksiyon- Pestisit analizlerinde kullanılan cihazlar- Analiz sonuçlarının değerlendirilmesi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş: Tanımlar ve AmaçKitaplardaki ilgili bölümler
2Kromatografik pestisit analizi hakkında temel bilgilerKitaplardaki ilgili bölümler
3Kalıntı analizleri için sebze ve meyvelerden örnek almaKitaplardaki ilgili bölümler
4Kalıntı analizleri için yağlı ürünlerden örnek almaKitaplardaki ilgili bölümler
5Kalıntı analizleri için toprak ve sulardan örnek almaKitaplardaki ilgili bölümler
6Pestisit kalıntılarının sebze ve meyvelerden ekstraksiyonuKitaplardaki ilgili bölümler
7Pestisit kalıntılarının yağlı ürünlerden ekstraksiyonuKitaplardaki ilgili bölümler
8Ara Sınav
9Pestisit kalıntılarının toprak ve sulardan ekstraksiyonuKitaplardaki ilgili bölümler
10Çoklu kalıntı analiz metotlarında ekstraksiyonKitaplardaki ilgili bölümler
11Pestisit analizlerinde kullanılan cihazlarKitaplardaki ilgili bölümler
12Gaz KromatografisiKitaplardaki ilgili bölümler
13Sıvı KromatografisiKitaplardaki ilgili bölümler
14Analiz sonuçlarının değerlendirilmesiKitaplardaki ilgili bölümler
15Analiz sonuçlarının değerlendirilmesiKitaplardaki ilgili bölümler
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
- Fong, W.G., H.A., Moye, J.N. Seiber and J.P., Toth, 1999. “Pesticide Residues in Foods: Methods, Techniques, and Regulations” Wiley-Interscience, 376 pp.- O'Keefe, M., 2000. “Residue Analysis in Food: Principles and Applications”. Publisher CRC, 324 pp.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav11515
Final Sınavı13030
Quiz414
Derse Katılım14342
Rapor Hazırlama12020
Seminer111
Bireysel Çalışma14570
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma13030
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)212
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9
ÖÇ1         
ÖÇ2         
ÖÇ3         
ÖÇ4         
ÖÇ5         
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ege University, Bornova - İzmir / TURKEY • Phone: +90 232 311 10 10 • e-mail: intrec@mail.ege.edu.tr